ΝΕΚΡΗ Η 22ΧΡΟΝΗ ΙΡΑΝΗ

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΤΖΑΠ

 

Η Mahsa Amini, 22 ετών, φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη, επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς για το χιτζάμπ

Είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη με τον αδερφό της όταν την παρέλαβε η αστυνομία έξω από έναν σταθμό του μετρό και την έβαλαν σε ένα φορτηγό, επειδή φέρεται να μην συμμορφωνόταν με τους κανονισμούς για το χιτζάμπ της χώρας.

Η διαμάχη που διευρύνεται τώρα ωστόσο, δεν είναι μόνο για την επιβολή του χιτζάμπ στις πόλεις, αλλά και για τη λογοδοσία της αστυνομίας, καθώς και για τη δυσπιστία απέναντι στις κυβερνητικές αρνήσεις για αδικήματα.

Ο απάνθρωπος  θάνατος, έγινε πρωτοσέλιδο ειδήσεων.


Επίσης, δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο για την επίσκεψη του Προέδρου Ebrahim Raisi στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Η επίσκεψή του αντιμετώπιζε ήδη διαμαρτυρίες από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το νοσοκομείο Kasra στην Τεχεράνη, όπου η Amini πέθανε αφού κατέρρευσε στο κέντρο κράτησης. 

Στη συνέχεια, το σώμα της μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο Saqqez, στην επαρχία της πατρίδας του Κουρδιστάν στο βορειοδυτικό Ιράν, για μια συγκινητική ταφή, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Η αστυνομία προσπάθησε να περιορίσει τον αριθμό των παρευρισκομένων στην κηδεία στο ελάχιστο. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του κυβερνήτη Saqqez, όπου σημειώθηκε η βία. Κουρδικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 30.



Υπήρξαν επίσης ειρηνικές διαμαρτυρίες την Κυριακή στη σχολή καλών τεχνών του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, όπου μια ομάδα  φοιτητών κινδύνευσαν να τιμωρηθούν επειδή κρατούσαν αφίσες που έγραφαν «γυναίκες, ζωή, ελευθερία», λέξεις που ακούστηκαν επίσης στην κηδεία της.

Η κρίση έχει κλιμακωθεί εν μέρει λόγω των σκληρών προσπαθειών των αρχών να αρνηθούν την ευθύνη, δημοσιεύοντας επεξεργασμένο βίντεο που την δείχνει να καταρρέει σε αστυνομικό τμήμα, αλλά αρνούμενοι ότι δέχτηκε ξυλοδαρμό.

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι κατέρρευσε λόγω καρδιακής πάθησης, αλλά οι φωτογραφίες του προσώπου της στο νοσοκομείο έδειχναν αποχρωματισμό γύρω από τα αυτιά της που φαινόταν να συνάδουν με σωματικά χτυπήματα.

Ο πατέρας της Amini είπε στην εφημερίδα Ham-Mihan: «Δεν είχε επιληψία, ούτε καρδιακή νόσο. Η χειρότερη ασθένεια που είχε ήταν το κρυολόγημα. Σχολίασε και το βίντεο που έδειξαν από το κρατητήριο.

«Γιατί δεν έδειξαν τα πλάνα όταν έβγαλαν την κόρη μου από το βαν; Γιατί δεν έδειξαν τι έγινε στους διαδρόμους του κέντρου κράτησης; Ήταν ψυχολογικά αγχωτικό για εκείνη να  είναι στην αστυνομία που είναι υπεύθυνη για αυτήν την καταστροφή».

Η οικογένεια ζήτησε επισήμως να απελευθερωθεί ολόκληρο το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

 Το νοσοκομείο είπε ότι η Amini ήταν εγκεφαλικά νεκρή όταν έφτασε εκεί.

«Έγινε ανάνηψη στην ασθενή, ο καρδιακός παλμός επέστρεψε και η ασθενής εισήχθη στην εντατική. Δυστυχώς, μετά από 48 ώρες την Παρασκευή, η ασθενής υπέστη εκ νέου καρδιακή ανακοπή, λόγω εγκεφαλικού θανάτου. Παρά τις προσπάθειες της ιατρικής ομάδας, δεν κατάφεραν να τη ζωντανέψουν και η ασθενής πέθανε», ανέφεραν σε δήλωση που διαγράφηκε από τον λογαριασμό του νοσοκομείου στο Instagram μία ώρα αργότερα.

Σε ένδειξη επίσημης ανησυχίας της κυβέρνησης για το περιστατικό και τη δημόσια ανταπόκριση, ο υπουργός Εσωτερικών, Ahmad Vahidi, είπε ότι διεξάγεται έρευνα, αλλά επέμεινε ότι η Amini είχε ιστορικό ιατρικών προβλημάτων που εκτείνονται από την ηλικία των πέντε ετών.

Η Ensieh Khazali, αντιπρόεδρος για τις γυναίκες στην κυβέρνηση, δήλωσε στο Twitter ότι μίλησε απευθείας στην οικογένεια και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και ζητούσε επειγόντως διευκρινίσεις για το θέμα.

Η παρέμβασή της οδήγησε σε μια καταιγίδα επικριτικών απαντήσεων και σε αναφορές για άλλα περιστατικά όπου γυναίκες είχαν ξυλοκοπηθεί επειδή δεν φορούσαν χιτζάμπ.

Ο Τζαλίλ Ραχίμι Τζαχαναμπάντι, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του κοινοβουλίου, ζήτησε επίσης από τους βουλευτές να κάνουν έρευνα. Συντηρητικοί πολιτικοί όπως ο Αλί Μοταχάρι ζήτησαν από τις ιατρικές αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για το αν υπέστη διάσειση, καθώς διενεργήθηκε νεκροψία στο σώμα της πριν από την κηδεία της. Δύο ανώτεροι κληρικοί επέκριναν επίσης τις μεθόδους της αστυνομίας.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είναι πλέον γεμάτα από συζητήσεις σχετικά με την ευθύνη της αστυνομίας ηθικής και αν οι βίαιες μέθοδοί τους απλώς εκφοβίζουν παρά προστατεύουν τις γυναίκες.

Το άρθρο 638 του ισλαμικού ποινικού κώδικα λέει ότι είναι έγκλημα για τις γυναίκες να εμφανίζονται στους δρόμους και στο κοινό χωρίς ισλαμικό χιτζάμπ. Αμφισβητείται αν η αστυνομία έχει το αυθαίρετο δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες βάσει αυτού του κώδικα χωρίς δικαστικό ένταλμα.

Ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, είπε ότι ο θάνατος της Αμίνι «στην κράτηση για «ακατάλληλη» χιτζάμπ είναι φρικτός» και κάλεσε τους υπεύθυνους για τον θάνατό της να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατό της. 

«Οι συνθήκες που οδήγησαν στον ύποπτο θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης νεαρής γυναίκας, Mahsa Amini, οι οποίες περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση υπό κράτηση, πρέπει να διερευνηθούν ποινικά», ανέφερε.



Την Τετάρτη, μια γυναίκα έκοψε τα μαλλιά της σε ένδειξη συμπάθειας προς τον Mahsa Amini, της οποίας η δολοφονία στην αιχμαλωσία του Ιράν προκάλεσε εκτεταμένες αναταραχές, καθώς εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές χειροκροτούσαν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το προξενείο της Τεχεράνης στην Κωνσταντινούπολη.

 

«Είμαστε όλοι Mahsa Amini», έγραφε ένα πανό.

«Ο αγώνας των Ιρανών γυναικών για ελευθερία είναι ο δικός μας αγώνας». 

«Ζήτω η διεθνής μας αλληλεγγύη!». είπαν κάποιοι άλλοι.

Αρκετές άλλες Τουρκάλες ακτιβίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών έκοψαν τα μαλλιά τους σε μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Twitter.

«Οι γυναίκες που αντιστέκονται στο Ιράν δεν θα περπατήσουν ποτέ μόνες», ανέφερε μια από τις αναρτήσεις στο Twitter.

Μια μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε έξω από το προξενείο, αλλά η διαμαρτυρία έληξε ειρηνικά, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.

Αυτός ο συνδυασμός εικόνων που δημιουργήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 δείχνει από πάνω αριστερά: Η Nasibe Samsaei, μια Ιρανή που ζει στην Τουρκία, κόβει την αλογοουρά της κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το ιρανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη



ΠΗΓΕΣ :

 https://www.theguardian.com/world/2022/sep/18/mahsa-amini-dozens-injured-in-iran-protests-after-death-in-custody

https://esykpdamth.blogspot.com/2022/09/22.html